Veelgestelde vragen

De belangrijkste vragen over de software van Wizwijs zijn voor u op een rijtje gezet. Als u op een onderdeel klikt, verschijnen de bijbehorende vragen in beeld.

Wizwijs - Leerkrachtassistent

Ik heb aantekeningen gemaakt op een pagina, maar als ik deze pagina weer oproep zie ik mijn aantekeningen niet. Hoe kan dit?

Als u een pagina benadert vanuit het Digimenu en u bewerkt de pagina, dan kunt u die bewerkingen alléén weer oproepen als u de pagina opnieuw benadert via het Digimenu. Als u dezelfde pagina benadert via Verkennen is deze weer blanco. Als u de pagina dan bewerkt, kunt u die bewerkingen ook alleen maar via Verkennen benaderen en niet via het Digimenu.

Hoe kan ik er in Windows XP voor zorgen dat de Excel-bestanden uit les 14 (vanaf blok 8-5) in Excel worden geopend en niet in Internet Explorer?

Ga als volgt te werk als u Mapopties wilt gebruiken om Internet Explorer Office-bestanden te laten openen in het juiste Office-programma:
1. Sluit alle programma’s.
2. Open Deze computer.
3. Open het menu Extra (of het menu Beeld) en klik op Mapopties (of klik op Opties).
4. Open het tabblad Bestandstypen.
5. Klik in de lijst Geregistreerde bestandstypen op het specifieke Office-documenttype (bijvoorbeeld XLS - Microsoft Excel-werkblad) en klik op Geavanceerd (of op Bewerken).
6. Schakel in het dialoogvenster Bestandstype bewerken het selectievakje In hetzelfde venster openen uit (of schakel het selectievakje Open Web documents in place uit).
7. Klik op OK.
8. Als u nu de Leerkrachtassistent Wizwijs opent zullen de Excel-bestanden uit les 14 in Excel worden geopend en niet in Internet Explorer.

Ik kan in de instructiehulp geen tekst intypen of werkbladen opslaan. Hoe kan dit?

Om deze handeling te kunnen uitvoeren, schakelt u eerst terug naar klein scherm om tekst in te kunnen voeren en werkbladen op te kunnen slaan.

Ik heb in de instructiehulp werkbladen gemaakt en opgeslagen in de instructiehulp maar kan ze niet meer terugvinden. Wat nu?

U kunt de werkbladen alleen terugvinden op de computer waarop u ze gemaakt heeft.

Hoe kan ik modellen wissen van mijn werkblad?

In de instructiehulp werken de functies ‘stap terug’, ‘herstel’, ‘terug naar beginsituatie’ en ‘alle aantekeningen van deze sessie wissen’ alleen bij bewerkingen met behulp van het etui. Bewerkingen van modellen (bijvoorbeeld roteren of spiegelen) kunt u niet op die manier wissen. Hoe dan wel? Selecteer eerst het model dat u wilt wissen. Klik vervolgens op Verwijderen (de prullenbak) in het menu dat dan verschijnt. U kunt ook in één keer alle modellen wissen door een nieuw leeg werkblad te kiezen.

Wizwijs - Software Oefenen en automatiseren

Bij 'Instellingen aanpassen' in de Leerkrachtmodule kan ik bij 'Keuze blok' kiezen uit 'Vrije keuze', 'Alle blokken' of een specifiek blok. Wat is het verschil?

Bij ‘Vrije keuze’ kan de leerling kiezen in welk blok hij wil werken. Bij ‘Alle blokken’ begint de leerling bij blok 1. Na afronden van dit blok wordt automatisch blok 2 klaargezet. Als een specifiek blok wordt klaargezet, wordt er nadat de leerling dit blok heeft afgerond, geen nieuw blok klaargezet. Als de leerling opnieuw inlogt, staat dezelfde inhoud weer klaar. De sessieresultaten die zijn opgeslagen in de Leerkrachtmodule worden overschreven.

Hoe kan ik de software bekijken zonder dat mijn sessieresultaten worden opgeslagen?

Ga in Basispoort naar ‘Lesmateriaal’. Klik onder ‘Wizwijs’ op de vetgedrukte link van het software onderdeel wat u wilt bekijken, u bekijkt nu de software zonder dat er sessieresultaten worden opgeslagen U kunt ook gebruikmaken van de ‘leerkrachtsnelkoppeling’.

Wordt de software van Wizwijs geschikt gemaakt voor gebruik op tablet?

Wizwijs is ontwikkeld in een tijd toen er nog geen iPads op de markt waren. Het programma is in flash geprogrammeerd en ontwikkeld voor gebruik op PC’s. Inmiddels zijn we een aantal jaren verder en natuurlijk hebben wij gekeken of er een mogelijkheid is om onze software van Wizwijs om te zetten naar HTML. Vanwege de complexiteit van het programma bleek dit niet mogelijk. Het gebruikersgemak en de performance ging zodanig achteruit dat wij besloten hebben om de software van Wizwijs niet om te zetten naar HTML.

Wizwijs - Toetssite

Waar kan ik toetsresultaten invoeren?

Klik in de Toetssite in de oranje balk op 'Wizwijs'. Klik vervolgens op 'Toetsresultaten invoeren en/of wijzigen'. Als u geen oranje balk ziet maar een groene balk, dan bevindt u zich in de Leerkrachtmodule. In de Leerkrachtmodule kunt u wel eerder ingevoerde toetsresultaten bekijken maar geen nieuwe resultaten invoeren.

Kan ik voor alle leerlingen tegelijk in één keer de toetsdatum invullen?

Ja, dat kan. Ga hiervoor naar het invoerveld Toetsdatum boven aan het Toetsformulier. Typ de toetsdatum in (dd-mm-jjjj) en klik buiten het veld in een kolomkop. De toetsdatum wordt automatisch ingevuld bij alle leerlingen.

Ik wil iets wijzigen in een individueel leerlingoverzicht. Hoe doe ik dat?

Ga naar Toetsresultaten invoeren/wijzigen. Selecteer de betreffende leerling en voer de wijzigingen door.

In het nieuwe weekplan ontbreken activiteiten. Hoe kan dat?

Het weekplan laat alleen de lessen en activiteiten zien, waarbij leerlingen in de instructiegroep zitten. Is de instructiegroep leeg, dan toont de Toetssite de activiteit niet.

Reeds ingevoerde toetsen worden niet verwerkt in het individueel leerlingoverzicht, wel in het groepsoverzicht. Hoe kan dat?

In het individueel leerlingoverzicht staan alleen de toetsen verwerkt die in het huidige schooljaar zijn afgenomen. Individuele overzichten van voorgaande schooljaren kunt u opvragen door in het individueel leerlingoverzicht van de betreffende leerling, rechts boven het overzicht, in de listbox het gewenste schooljaar aan te klikken. Heeft u per ongeluk het verkeerde toetsjaar ingevuld? U kunt dit corrigeren door naar ‘Toetsresultaten invoeren en/of wijzigen’ te gaan. U kiest hier de reeds ingevoerde toets en wijzigt de toetsdatum.

Reeds ingevoerde toetsen worden niet verwerkt in het groepsoverzicht. Hoe kan dat?

In het groepsoverzicht staan alleen de toetsen verwerkt die in het huidige schooljaar zijn afgenomen. Heeft u per ongeluk een toetsdatum ingevoerd die buiten het schooljaar ligt, dan zijn deze gegevens wel terug te vinden in het individueel leerlingoverzicht, maar niet in het groepsoverzicht. Heeft u per ongeluk het verkeerde toetsjaar ingevuld? U kunt dit corrigeren door naar ‘Toetsresultaten invoeren en/of wijzigen’ te gaan. U kiest hier de reeds ingevoerde toets en wijzigt de toetsdatum.

Wat is er veranderd in de Toetssite Wizwijs met ingang van schooljaar 2015-2016?

Met uitstekende feedback van gebruikers hebben we de Toetssite Wizwijs voorzien van extra mogelijkheden en meer gebruiksgemak. Een uitleg van alle wijzigingen vindt u in de download. Sommige wijzigingen zijn optioneel. U kunt ze dus zelf aan of uit zetten. Download: FAQ – Wat is er veranderd in de Toetssite Wizwijs.

Ik kan geen arrangementenschema genereren en de groepsindeling blijft leeg. Hoe kan dat?

Als de Cito-invoer een eerdere datum heeft dan de voortgangstoets van blok 4 of blok 8, wordt het arrangementenschema niet gegenereerd en blijft de groepsindeling leeg. U kunt dit oplossen door de datum van de voortgangstoets van blok 4 of blok 8 aan te passen naar een datum die valt voor de datum van de Cito-invoer midden of eind.Deel met anderen

Staat uw vraag er niet bij?

Vul het helpdeskformulier in en u krijgt zo snel mogelijk antwoord per mail.